BETALINGEN AAN JE STUDERENDE KIND – SCHENKING?

Aangezien studeren niet goedkoop is, studiefinanciering verleden tijd en er alleen een sociaal leenstelsel is voor studerende kinderen, zijn er steeds meer ouders die hun kind financieel ondersteunen in hun studie. Voor ouders die hieraan kunnen bijdragen, zijn er verschillende mogelijkheden om dit belastingvrij te kunnen doen, zonder dat uw kind schenkbelasting hoeft te betalen.

Bijdrage studie aan kinderen onder de 21 jaar

Over een bijdrage aan een reguliere studie van een kind onder de 21 jaar (of voor 21e gestart), hoeft geen schenkbelasting te worden betaald. De betaling van studiekosten of kosten van levensonderhoud valt dan onder de schenkingsvrijstelling wegens het zogenoemde ‘nakomen van een natuurlijke verbintenis’.

Bijdrage studie met gebruikmaking eenmalige vrijstelling € 53.016

U kunt voor uw kind tussen de 18 en 40 jaar deze vrijstelling benutten, mits aan alle volgende voorwaarden is voldaan:

  • De studie kost ten minste € 20.000 per jaar, excl. levensonderhoud.

  • De schenking is vastgelegd in een notariële akte waarin staat: voor welke studie de schenking is bedoeld, het bedrag van de verwachte kosten, een ontbindende voorwaarde dat de schenking vervalt als het bedrag niet binnen 2 jaar na het jaar van de schenking is besteed aan deze studie, men aan kan tonen dat de schenking daadwerkelijk door de ouders is betaald en door het kind is gebruikt voor deze studie.

    Let op: de vrijstelling geldt alleen voor een nieuwe studie en niet voor het aflossen van schulden die het kind al had voordat de ouder de schenking deed. Bij de belastingdienst moet een beroep op de vrijstelling worden gedaan.

GRATIS INLOOP: do 24-11 Andijk 0228-592224 en di 29-11 Benningbroek 0229-591264 van 9-17 en 19-21 uur.


Om n koppieMantelovertoom

Mantelovertoom 3 months ago
RT @RaboWF: Vanavond ontvangen we 125 relaties op ons seminar 'Goed Geregeld' over (Levens) #Testament. Een #aandeelinelkaar met @Mantelove…

Mantelovertoom

Mantelovertoom 5 months ago
Mantel&Overtoom Notarissen is Uw VASN notaris. Agrarische top kwaliteit op juridisch gebied. Wij informeren u graag.

 
Dokter d’Arnaudstraat 29,
1619 CW Andijk Tel. 0228 59 22 24
infoandijk@mantelovertoom.nl
Dokter De Vriesstraat 33
1654 JT Benningbroek Tel. 0229 59 12 64
infobenningbroek@mantelovertoom.nl