HOE WERKT SCHENKEN OP PAPIER?

Schenken kan op twee manieren: contant of door middel van schuldig erkenning. De schenking door schuldigerkenning wordt ook wel de ‘papieren schenking’ genoemd, hiervoor moet u naar de notaris.

De schenking vindt plaats door een bedrag schuldig te erkennen. Er gaat dus geen geld 'uit de portemonnee' van de schenker, maar er ontstaat tussen u en uw (klein)kind(eren) een schuldverhouding (lening). U bent schuldenaar, uw (klein)kinderen zijn schuldeiser.

Hierdoor is er in uw vermogen een schuld gevormd, die een aftrekpost vormt voor de belasting. De voorwaarde is dat u jaarlijks aan uw (klein)kind(eren) een rente betaald over het schuldig erkende bedrag. Dit rentebedrag mag niet bij het schuldig erkende bedrag worden bijgeschreven, maar moet daadwerkelijk worden betaald. Qua bewijs, is het verstandig om het rentebedrag jaarlijks via de bank over te maken naar uw (klein)kinderen én bewaar de afschriften!

Het gevolg van de schenking is dat u bij de jaarlijkse opgave van de inkomstenbelasting, de schuld in mindering op het vermogen mag brengen in box 3. Uiteraard voor zover er bij u belastbaar vermogen in box 3 is. Voor u betekent dit een verlaging van de belastingdruk in box 3. Voor uw kinderen zal het vermogen in box 3 door de schenking toenemen. (Let op eventuele gevolgen voor uitkeringen of toelagen waarop de hoogte van het box 3 vermogen invloed heeft).

Meer informatie via onze digitale nieuwsbrief: gratis abonnement via Contact

GRATIS INLOOP do 10-11 Andijk 0228-592224 en di 15-11 Benningbroek 0229-591264 van 9-17 en 19-21 uur.


Om n koppieMantelovertoom

Mantelovertoom 3 months ago
RT @RaboWF: Vanavond ontvangen we 125 relaties op ons seminar 'Goed Geregeld' over (Levens) #Testament. Een #aandeelinelkaar met @Mantelove…

Mantelovertoom

Mantelovertoom 5 months ago
Mantel&Overtoom Notarissen is Uw VASN notaris. Agrarische top kwaliteit op juridisch gebied. Wij informeren u graag.

 
Dokter d’Arnaudstraat 29,
1619 CW Andijk Tel. 0228 59 22 24
infoandijk@mantelovertoom.nl
Dokter De Vriesstraat 33
1654 JT Benningbroek Tel. 0229 59 12 64
infobenningbroek@mantelovertoom.nl