Als de notaris het heeft over Compos mentis betekent dit dat je er met je hoofd bij moet zijn.

Compos mentis komt uit het Latijn en betekent “in het bezit van zijn geest”, of “bij zijn verstand” of “bij volle bewustzijn”. Het is een ander woord voor wilsbekwaamheid. Bent u dat niet, dan kan de notaris ook niets meer voor u doen. Het is dus belangrijk om zaken in goede gezondheid te regelen.

Mag ik wat spreektijd?

Een paar jaar geleden kwam een mevrouw met haar dochter op één van onze lezingen. Zij vroegen om wat spreektijd. “Wij komen niet uit eigen belang, maar voor het publiek”. Haar man/vader zou de dag na onze lezing onder bewind worden gesteld. Hij was niet meer wilsbekwaam. In de krant hadden ze gelezen over het bestaan van een levenstestament. “Dan was het bewind via de rechter niet nodig geweest”, zei ze: “Wij wisten niet dat we het op deze manier hadden kunnen regelen, toen mijn man nog wel gezond was. Voor ons is het te laat, maar voor u nog niet.”

De regie zelf in handen houden

Met een levenstestament kan men zelf de regie in handen houden en is men niet afhankelijk van de regels van de kantonrechter. Bij bewind moet voor iedere uitgave boven de € 1.500, de bewindvoerder vooraf toestemming vragen en jaarlijks rekening en verantwoording afleggen, aan de kantonrechter.

Let op: ook echtgenoten zijn niet automatisch tekeningsbevoegd voor elkaar!