Voor iedereen die in Nederland na 1 januari 2018 is getrouwd of een geregistreerd partnerschap is aangegaan via de gemeente, gelden nieuwe regels.

De hoofdregels: 

  1. Het vermogen dat men vóór het huwelijk voor 100% alleen bezit, blijft privévermogen.
  2. Het vermogen dat de echtgenoten tijdens hun huwelijk verkrijgen, wordt gemeenschappelijk.
  3. Vermogen dat vóór het huwelijk aan de echtgenoten gezamenlijk toebehoorde valt, los van de grootte van de aandelen van iedere echtgenoot, in dit gezamenlijke vermogen, ieder voor de helft!
  4. Erfenissen en schenkingen die een echtgenoot krijgt, vóór of tijdens het huwelijk, blijven privévermogen van de verkrijgende echtgenoot. Toch blijft de uitsluitingsclausule in een testament of bij een schenking van belang. Laat u hierover goed informeren!

Kent u Frans en Anna nog van onze column: “De liefde van je leven, ontmoet op de kermis.”?
Nadat Frans en Anna een aantal jaar samenwoonden, hebben zij in 2016 een huis gekocht. Omdat Anna van jongs af aan in de bollen heeft gewerkt, had zij meer eigen geld dan Frans. Daarom heeft Anna de woning voor 70% en Frans voor 30% in eigendom gekregen. Afgelopen kermis was een mooie gelegenheid voor Frans om Anna, toen zij in de speed zaten en hoog boven Wervershoof uitstaken, ten huwelijk te vragen. Anna riep luid: JAAAAA… terwijl de stoeltjes van de attractie zich weer in de diepte stortten. Op 14 februari van dit jaar zijn Frans en Anna gehuwd. Dit leek hen handig, omdat dan toch alles bij wet geregeld was. Zij waren vergeten dat de notaris jaren terug, bij het tekenen van hun samenlevingscontract had gezegd dat als ze ooit trouwplannen hadden, het goed was om je vooraf te laten informeren.
Wat Frans en Anna niet wisten, was dat zij door hun huwelijk, nu ieder voor de helft eigenaar van het huis zijn geworden. Dit was niet hun bedoeling!